Stramosii elefantilor de astazi si-au ales singuri regimul alimentar. Cu aproximativ trei milioane de ani inainte de a-si schimba dentitia, cele mai mari patrupede terestre au suferit o modificare in dieta, trecand de la consumul de frunze, la cel de iarba. Pentru oamenii de stiinta, explicarea acestei tranzitii a fost un mister pana de curand, scrie Independent.co.uk. Un studiu realizat pe fosilele mai multor stramosi ai elefantilor de astazi arata ca, acum opt milioane de ani, tranzitia - care s-a produs destul de repede - a aparut in momentul in care savana africana abunda de copaci si paduri, ceea ce poate inseamna faptul ca uriasele patrupede au ales singure sa isi schimbe dieta alimentara, si nu au fost fortate de mediul inconjurator.
Oamenii de stiinta danezi au reusit sa descifreze genomul unui cal care a trait in zona Yukon in urma cu circa 730.000 de ani. Un os al acestui animal a fost descoperit in 2003 in permafrostul din nord-vestul Canadei si trimis spre analiza cercetatorilor, transmite AFP. Rezultatele, date publicitatii miercuri, sunt uluitoare, spun oamenii de stiinta. Ludovic Orlando, expert in geogenetica, sustine ca aceasta realizare reprezinta decodarea celui mai vechi genom de animal.
Apocalipsa se amana. Din nou! Anuntul ca, undeva in apropierea Pamantului, a fost descoperit un obiect de 300 de metri diametru a starnit un nou val de suspans peste Ocean. Oamenii de stiinta spun ca este vorba de un asteroid, denumit MZ5, care este al 10.000-lea obiect descoperit ca orbiteaza Terra, insa numarul acestora este cu mult mai mare. Potrivit cercetatorilor, 10% dintre aceste obiecte au diametre mai mari de un kilometru si pot cauza, in situatia impactului cu solul terestru, dezastre uriase, scrie Independent.co.uk. Cea mai remarcabila coliziune a avut loc in urma cu aproximativ 65 de milioane de ani, cand un obiect de zece kilome