Deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a explicat miercuri pentru cotidianul.ro ce efecte va avea pentru România eşecul proiectului Nabucco.
„Decizia privind proiectul Nabucco este clar o decizie politică, decizie care a avut şi o miză economică. Actorii sunt actori globalişti, interesele sunt legate strict pentru pătrunderea pe pieţele europene de distribuţie gaze şi, în acelaşi timp, de creştere a influenţei marilor operatori occidentali în valorificarea zăcămintelor de pe teritoriul Rusiei. Acest tip de factori au mutat decizia către celălalt proiect şi ne-au scos pe noi din şansa de a avea o sursă alternativă de gaze”, a declarat Iulian Iancu.
În opinia sa, eşecul înregistrat cu proiectul Nabucco obligă România să-şi îndrepte atenţia către un scenariu alternativ, care înseamnă intensificarea exploatării zăcămintelor proprii de gaze naturale din Marea Neagră şi valorificarea eficientă a zăcămintelor mature de pe uscat.
„Acest scenariu B nu e neapărat un scenariu pesimist. Valorificându-şi zăcămintele proprii de gaze naturale, România ar putea să îşi asigure întreg consumul intern, într-o proiecţie a anilor 2020-2030, în totalitate din producţie interne”, a explicat Iancu, precizând că „scenariile sunt făcute prin valorificarea gazelor din zăcămintele convenţionale, deci excluzând gazele de şist”.
Altfel spus, „eşecul Nabucco ne obligă să lansăm ca proiect de grad zero proiectul privind eficienţa elergetică în România, ca şi dezvoltarea şi accelerarea activităţii de explorare şi exploatare a gazelor naturale din propriile zăcăminte”.
Au câştigat actorii mai puternici
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, declara zilele trecute că „noi ne-am făcut temele” şi că depinde doar de azeri dacă vor alege Nabucco pentru transportul gazelor din Marea Caspică în Europa. În proiect