Elevii care dau în acest an examenul de bacalaureat susțin, cu o majoritate covârșitoare, introducerea probei obligatorii la limba română cu greșeli. Noua probă ar urma să înlocuiască lucrarea scrisă la limba română standard, sau fără greșeli, cum mai este ea cunoscută în rândul împătimiților de gramatică. Specialiștii spun că limba română cu greșeli a câștigat teren în ultimii ani și că ea a ajuns să fie vorbită de tot mai multă lume. ”Oriunde mergi, trebuie să folosești româna cu greșeli pentru a te înțelege cu interlocutorul. În trafic, la piață, în mall, peste tot ai nevoie de cunoștințe elementare de limba română cu greșeli dacă vrei să te faci înțeles”, explică un profesor de română care a învățat limba cu greșeli într-un timp record, după ce s-a uitat la două sezoane din Las Fierbinți fără subtitrări.
Subiectele de la proba de limba română cu greșeli vor presupune comentarea unui text literar la prima vedere. Cei mai mulți elevi speră totuși să le pice o poezie cunoscută, precum ”Mai am decât un dor”, de Mihai Eminescu, deși nu i-ar deranja nici să vorbească despre romanul autobiografic Viața ca și o pradă, de Marin Preda.
Elevii care dau în acest an examenul de bacalaureat susțin, cu o majoritate covârșitoare, introducerea probei obligatorii la limba română cu greșeli. Noua probă ar urma să înlocuiască lucrarea scrisă la limba română standard, sau fără greșeli, cum mai este ea cunoscută în rândul împătimiților de gramatică. Specialiștii spun că limba română cu greșeli a câștigat teren în ultimii ani și că ea a ajuns să fie vorbită de tot mai multă lume. ”Oriunde mergi, trebuie să folosești româna cu greșeli pentru a te înțelege cu interlocutorul. În trafic, la piață, în mall, peste tot ai nevoie de cunoștințe elementare de limba română cu greșeli dacă vrei să te faci înțeles”, explică un profesor de română care a învățat limba cu greșe