Turcia, România, Polonia și Maroc sunt printre țările cele mai vulnerabile la încetinirea investițiilor în țările în curs de dezvoltare din cauza dependenței de finanțare străină, potrivit IIF (Institute of Internationa Finance), transmite Bloomberg.
Astfel, scăderea finanțării străine, coroborată cu ieșirile de capital, poate crea țărilor precum România dificultăți de lichiditate și de onorare a plății datoriilor, iar cei împrumutați în valută să fie confruntați cu creșterea serviciului datoriei, odată cu deprecierea leului.
IIF, un grup de tranzacționare financiară pe piețele globale cu sediul în Washington, și-a redus prognoza privind fluxurile de capital către țările emergente la doar 1,11 trilioane dolari în 2014, cel mai mic nivel din 2009 până acum. De asemenea, intrările de 1,15 trilioane doolari estimate pentru acest an reprezintă o scădere cu 3% față de 2012, potrivit raportului.
“Riscul de aversiune la nivel global a crescut pe fondul îngrijorărilor legate de durata politicii monetare a banilor ultra ieftini a SUA, dând palpilații în rândul țărilor emergente. Creșterea economică din economiile emergentea pierdutrecent ceva din avânt, în timp ce perspectivele de creștere din economiile mature aduc ceva lumină pentru țările emergente , întrucât reducerea relativă a atractivității investitorilor pentru piețele dezvooltate va duce la mutarea capitalului în afară”, spune Felix Huefner, șeful analiștilor IIF.
Președintele Fed Ben Bernanke a spus săptămâna trecută că banca central și-a putea diminua programul de achiziție de bonduri în acest an și să îl încheie la jumătatea lui 2014, semnalând o reducere a stilumentelor monetare care au ajutat la împingerea în jos a ratelor de dobândă peste tot în lume. Ratele de pe piața monetară din China au crescut până la un nivell record săptămâna trecută, după ce banca central s-a abținut s