România, alături de Polonia, Turcia şi Maroc se numără printre cele mai vulnerabile ţări, în rândul statelor în curs de dezvoltare, în ceea ce priveşte atragerea de investiţii străine, se arată într-un raport al Institutului Internaţional pentru Finanţe (IIF), preluat de Bloomberg.
Vulnerabilitatea României este generată de dependenţa de finanţarea externă. Astfel, ţara noastră se regăseşte în rândul statelor cu economii emergente care au nevoi masive de finanţare externă.
"Dacă finanţarea externă va seca, împrumutătorii se vor confrunta cu dificultăţi referitoare la nivelul lichidităţilor şi al solvabilităţii", se precizează în documentul citat.
În ceea ce priveşte fluxul de capital străin privat către pieţele emergente, IIF şi-a redus estimările la 1.110 miliarde de dolari în 2014, cel mai scăzut nivel din 2009.
România, codaşă la investiţii străine
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat ieri, la o conferinţă că România nu poate spera la prea multe investiţii străine şi împrumuturi externe. În plus, a mai precizat oficialul BNR, statul nu poate susţine investiţiile de care are nevoie România.
Situaţia s-ar putea schimba, dacă autorităţile ar crea un spaţiu fiscal mai prietenos pentru pieţe, astfel încât investitorii să fie atraşi să demareze afaceri în ţara noastră.
România se află pe locul 10 în Europa şi pe locul 4 în Europa Centrală şi de Est (CEE) în privinţa locurilor de muncă atrase prin investiţiile străine realizate în 2012, potrivit unui studiu realizat de Ernst&Young. Anul trecut, România a atras 7.114 locuri de muncă generate de investiţiile străine, cu 18,9% mai multe decât în 2011.
Germania ocupă cea mai bună poziţie ca destinaţie europeană atractivă pentru investiţii, se precizează în documentul citat.