Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, va răspunde astăzi întrebărilor adresate de parlamentarii din Franța cu privire la problemele cu care se confruntă țările din zona euro și modul în care instituția pe care o conduce intenționează să acționeze pentru a le soluționa. Sursa: Reuters
Recent, Mario Draghi, a declarat că BCE are capacitatea necesară și este pregătită să acţioneze, dacă va fi necesar, pentru a ajuta economia zonei euro. Aceasta, chiar dacă semnele de stabilizare a pieţelor arată că deciziile privind ratele dobânzilor devin din nou un instrument mult mai eficient, potrivit Reuters. În urma declarațiilor lui Mario Draghi, euro s-a apreciat în raport cu dolarul.
Una dintre măsurile luate de BCE pentru stimularea zonei euro a fost programul de achiziţionare de obligaţiuni. Chiar dacă acest program ar fi trebuit să asigure stabilitatea prețurilor din zona euro, peste 35.000 de cetăţeni germani au depus o plângere faţă de programul „Outright Monetary Transactions” (OMT), lansat anul trecut de BCE. Plângerile formulate de nemți reprezintă semnul nemulţumirii celei mai mari economii europene cu privire la OMT, deoarece Germania trebuie să suporte partea leului din acest program de sprijinire a zonei euro.
Totodată, miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns joi la un acord de principiu privind recapitalizarea directă a băncilor prin intermediul fondurilor de salvare MES, un mecanism ce va permite pe viitor ajutorarea băncilor fără să fie afectat bugetul de stat, relatează AFP.
Dobânzi mai mici
În ceea ce privește politica monetară, BCE a decis, în ședința din 6 iunie, să nu modifice dobânda de referinţă, aceasta rămânând la nivelul record de 0,5%. Deocamdată, BCE nu intenţionează să modifice dobânda de referinţă, deoarece condiţiile economice rămân dificile, potrivit declarațiilor făcute de