Legalitatea semnăturilor colectate de către cetăţenii din autonomia găgăuză ar putea fi pusă la îndoială
Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a spus astăzi că nu are cunoștință despre strângerea de semnături în favoarea independenței Găgăuziei - care să fie supusă vreunui referendum - și că oricum la CEC asemenea cerere nu a fost înregistrată. Declarația lui Ciocan vine după ce presa de la Chișinău a relatat că găgăuzii sunt nemulțumiți de politica centrului față de ei și se tem de erodarea autonomiei. A încercat să afle mai multe Tamara Grejdeanu.
Grupul de iniţiativă din Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia a anunţat prin intermediul presei că a reuşit să colecteze circa 5000 de semnături pentru organizarea unui referendum. Iniţiatorii plebiscitului se declară nemulţumit de faptul că legislativul de la Chişinău adoptă legi fără a ţine cont de statului şi împuternicirile regiunii autonome, spune Dmitrii Constantinov, preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei. Liderul legislativului regional de la Comrat a precizat că deputaţii din Adunarea populară ar putea să pună în discuţie această solicitare, care, în opinia sa, nu va fi interpretată obligatoriu drept o tentativă de organizare a unui referendum, întrucât problemele ar putea fi rezolvate între timp, de comun acord cu autorităţile de la Chişinău:
„Este o iniţiativă pentru deputaţi nu pentru referendum. Ei s-au adresat deputaţilor, ca deputaţii să ia o decizie, şi adunarea populară să decidă despre organizarea unui referendum, peste un an sau un an şi jumătate, dacă autorităţile de la Chişinău nu vor crea o concordanţă între legi, asta e tot, nu este nimic ieşit din comun acolo.”
Câteva instituţii de presă au prezentat demersul sprijinit de presupusele semnături drept o revendicare categorică a separării de Republica Moldova, în cazul în ca