• Spune ministrul Agriculturii, Daniel Constantin
Întrebându-l pe ministrul agriculturii despre soarta sistemelor de irigaţii, deputatul Erland Cocei a aflat că, deocamdată, Canalul Siret-Bărăgan este lăsat în „urgenţa a treia”, nefiind clară data la care el va deveni funcţional, chiar dacă anul trecut se vehicula ideea că demararea lucrărilor este iminentă.
La începutul lunii iunie, deputatul Colegiului numărul 4 de la Buzău, liberalul Erland Cocei, îi adresa o întrebare ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conservatorul Daniel Constantin.
Având în vedere situarea în zona de câmp a judeţului a Colegiului numărul 4, Cocei ar fi dorit să afle ce programe şi măsuri pentru combaterea efectelor secetei şi pentru dezvoltarea sistemului de irigaţii are în vedere Ministerul Agriculturii.
Răspunsul ministrului, destul de complet, a venit cu promptitudine, după circa două săptămâni, şi în care sunt prezentate cele trei strategii pentru combaterea secetei.
Pe termen scurt, spune Daniel Constantin, pentru această vară sunt prognozate irigaţii pentru o suprafaţă de circa 700.000 de hectare, fiind deja încheiate contracte pentru o suprafaţă de 400.100 de hectare, în condiţiile în care s-au luat măsuri de scădere a preţului apei, scădere rezultată din utilizarea energiei electrice necesare pompării într-un mod diferit de cel de până acum.
Pe termen mediu, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are în vedere rea- bilitarea infrastructurii principale de irigaţii aparţinând domeniului public al statului din 56 sisteme cu o suprafaţă totală de 823 mii hectare, viabile din punct de vedere economic. Operaţiunea presupu- ne cheltuirea a aproape 1 miliard de euro, bani proveniţi din Fondurile Structurale puse la dispoziţie de C.E. în perioada 2014-2020.
Pe termen lung, este prognozată realizarea integrală a Canalului Sir