Decizia Curtii Constitutionale pronuntata miercuri, 26 iunie, provoaca o incurcatura tipic romaneasca. In primul rand, Curtea isi contrazice propria jurisprudenta. In timpul crizei politice din 2012, USL a mai incercat sa coboare pragul de prezenta la referendum. Atunci, nu i-a iesit. Prin decizia Curtii Constitutionale nr. 731/2012 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, curtea a explicat de ce "majoritatea absoluta" reprezinta "o conditie esentiala pentru ca referendumul sa poata exprima in mod real si efectiv vointa cetatenilor".
Prin decizia pronuntata miercuri, 26 iunie 2013, Curtea si-a revizuit putin standardele ridicate in urma cu un an. A acceptat ca vointa cetatenilor se poate exprima in mod "real si efectiv" si cu 30%, dar incepand cu anul viitor. Sa zicem ca s-au mai schimbat niste judecatori, altii au fost momiti cu functii de guvern. Dreapta judecata se mai inclina si ea dupa cum se schimba puterea.
Sa mai zicem ca o vor scoate cumva la vopsea invocand recomandarile Comisiei de la Venetia, care spun ca nu poti modifica regulile jocului cu un an inainte, dar nici nu stabilesc un prag anume. Ce te faci insa cu propriile argumente invocate anul trecut? Le arunci cu gratie la cos, cum ai facut de atatea ori, desigur.
Decizia a fost luata cu 6 la 3. Solutia asta rabinica cauta sa impace pe toata lumea, dar in realitate lucrurile se complica pentru toti. Mai putin pentru Traian Basescu si Victor Ponta. Ei sunt marii castigatori ai deciziei Curtii.
In primul rand, referendumul pentru modificarea Constitutiei, oricat de viteji s-ar da unii politicieni, nu trece pe regula 50% plus unu. Traian Basescu va declansa propriul referendum cu o saptamana inainte. Asta genereaza confuzie maxima, demobilizea