La sfârsitul sãptãmânii trecute, la Vaslui s-au înregistrat primele trei cazuri de persoane intoxiate cu ciuperci: doi bãrbati de 21, respectiv 58 ani, si o femeie de 33 ani, din Dumesti. Toti trei acuzau dureri abdominale si greturi si au fost transportati la Spitalul Judetean de Urgentã. Desi la Vaslui numãrul persoanelor care au avut de suferit în urma consumului de ciuperci este mic, la nivel national, pacientii cu astfel de probleme au invadat spitalele. În acest context, Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui atentioneazã populatia asupra riscului la care se expun persoanele care consumã ciuperci culese din mediul natural. Potrivit specialistilor, intoxicatiile cu ciuperci reprezintã o problemã medicalã importantã atât datoritã frecventei crescute a acestora în sezonul estival, mai ales în mediul rural, cât si din cauza gravitãtii lor. “Intoxicatiile cu ciuperci apar atât din cauza necunoasterii corecte a tipurilor de ciuperci, cât si a fenomenului de încrucisare cu spori între ciupercile comestibile si cele otrãvitoare. Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingeratã, de modul de preparare si de starea de sãnãtate anterioarã a celui intoxicat. Simptomele intoxicatiei cu ciuperci variazã în functie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxinã continutã de acestea si de durata perioadei de incubatie. Substantele toxice continute nu pot fi anihilate prin spãlare sau curãtarea învelisului exterior, nici prin preparare termicã, congelare sau conservare si, din pãcate, nu existã antidot împotriva lor, tratamentul fiind doar de sustinere, simptomatic. Primele simptome apar la câteva minute dupã ingestie sau dupa 3-6 ore, chiar 12 ore, si constau în dureri abdominale, greturi si vãrsãturi, transpiratie abundentã, diaree apoasã si urât mirositoare, furnicãturi ale extremitãtilor, iar în