Suceveanul Nicolai Oprea, inginerul pensionar autor al unor monografii cartofile („Suceava - cronică ilustrată”, „Bucovina - cronică ilustrată”), dar şi al unor lucrări ca „Eseu despre leu”, „A fost odată Ada Kale”, „Judeţul Suceava cu capitala la Rădăşeni” sau volumul-omagiu „Constructorii de maşini din Suceava”, care, cu câteva luni în urmă, a realizat „în regie proprie” albumul intitulat „Dinastia Muşatinilor - cronică ilustrată”, a scos de sub tipar o nouă lucrare.
„O cronică a timpului trăit”
Este vorba despre cronica ilustrată (documente, fotografii) a propriei sale biografii, o carte-album cu titlul „O viaţă trăită, aşa cum a fost”, care poartă eticheta Editurii „Axa” din Botoşani.
„Am gândit această autobiografie ilustrată - scrie autorul în textul introductiv - ca o cronică a timpului trăit, ca o dovadă vizuală a acelor timpuri, ca o dorinţă de refacere, măcar parţială, a rădăcinilor. Doresc şi cred că această succintă cronică ilustrată să-i facă pe urmaşi mândri că au avut străbunici, bunici şi părinţi cu asemenea realizări”.
Născut la Cernăuţi, la data de 29 iunie 1943, Nicolai Oprea, care are un document de naştere înregistrat în Regatul României, dar căruia i s-a emis apoi (în 1953) un certificat de naştere în care apare ca născut în... URSS, a absolvit Institutul Politehnic „Gh. Asachi” din Iaşi (1966) şi şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă la IMU Suceava, unde a lucrat de la absolvirea facultăţii (fiind încadrat prin repartiţie guvernamentală) până la ieşirea la pensie.
„Cred că mai am multe probleme de rezolvat aici!”
„Trăiesc - mărturiseşte Nicolai Oprea în pragul vârstei septuagenare - un mare regret care este posibil să-l trăiască şi alţii, şi anume că atâta vreme cât au trăit bunicii, părinţii şi socrii nu mi-am făcut suficient timp să stau să ascult şi să pătrund în detaliile vieţii pe care