"Hitler este dintre cei care se transforma in legenda", scria in jurnalul sau John Kennedy dupa ce vizitase Germania la varsta de 20 ani. Notitele sale din acea vreme stau dovada asupra rasismului naiv si prejudecatilor manifestate de viitorul presedinte al Americii.
In 26 iunie 1963, la primaria din Schoneberg, in Berlinul de Vest, John Kennedy tine un discurs in care afirma ca fiecare cetatean al lumii libere este si un mandru cetatean al Berlinului. Din acelasi discurs ramane celebra fraza: "Ich bin ein Berliner".
Ca adolescent, Kennedy viziteaza Gemania de trei ori (1937, 1939, 1945), insa cunostintele sale de limba germana ramanand nesemnificative. Pentru a citi corect fraza mentionata mai sus, Kennedy si-a notat-o in modul urmator: "Ish bin Ein Bearleener".
Inaintea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Kennedy face un tur al Germaniei impreuna cu un grup de prieteni, iar in 1945 se intoarce aici impreuna cu un grup de jurnalisti si o delegatie militara. Impreuna cu acestia, Kennedy viziteaza resedinta de vacanta a lui Hitler de la Adlerhorst.
In toate aceste calatorii, Kennedy observa Germania, judecand intreaga Europa prin ochii unui ignorant partinitor. Se pare ca el nu simtea nevoia sa se amestece in probleme externe si sa-si asume diferente ideologice. In Germania, el nu se intalneste cu aproape nimeni, deoarece la aceea veme putini germani stiau engleza, noteaza Deutsche Welle.
Viziunea lui Kennedy provine si din radacinile sale: parintii sai erau catolici irlandezi, bogatasi de tip nou, ai caror bani proveneau din afaceri dubioase cu alcool, speculatii pe burse si filme la Hollywood. In elita sociala a Bostonului, care era cu preponderenta protestanta si anglo-saxona, membrii familiei Kennedy erau priviti cu suspiciune, fiind considerati niste parveniti dubiosi.
"Nu cunosc negri"