„Am renunţat la Cola, am început să trăiesc mai sănătos”, îmi spunea nu de mult timp un apropiat. Da, să ai un stil de viaţă mai natural se poate, însă unul cu totul sanatos ţi-e practic imposibil oricât ai vrea. Chiar dacă te-ai retrage în cel mai pustiu şi verde loc de pe Pâmant, probabil tot te vei trezi într-o buna zi cu apa contaminată din cauza unui lanţ de deversări.
Însă, ceea ce ţine absolut numai de tine este să reduci pe cât posibil obiceiurile nesănatoase, să te informezi şi să cauţi alternative la ele.
Individului care a renunţat la Cola îi va lua câţiva ani până când va ajunge la un mod de viaţă la un nivel cât mai apropiat de amaxim de sanatos”. Da, ani. Primul pas va fi înlocuirea băuturii preferate cu altceva şi cel mai probabil prima opţiune vor fi sucurile neacidulate. Treptat va trece la limonadă şi ceaiuri de fructe, iar din când în când va mai gusta o Cola de dragul gustului. Exemplul cu sucul mi-a venit acum în minte, la fel de bine putea fi vorba de cartofi prăjiţi sau alcool.
Conştientizare, motivare, înlocuire treptată
Acestea sunt etapele prin care treci ca să renunţi la alimentele care îţi afectează sănătatea, înlocuindu-le cu unele mai naturale. Să fim serioşi, nu poţi da deodată punga de chipsuri extrem de gustoase pe o pungă de chipsuri din banane sau pe felii de morcovi. Papilele tale gustative ar strâmba şi ele din nas dacă l-ar avea. Dar te poţi informa şi căuta soluţii.
Şi dacă tot am vorbit de chipsuri, nu mă pot abţine să vă dau o idee: alegeţi popocorn-ul făcut în casă atunci când aveţi chef de ronţăială. Alte idei: seminţe crude, crackers (numai din făină integrală şi sare).
E demotivant gândul că fructele şi legumele conţin pesticide, laptele provine de la văcuţe îndopate cu te-miri-ce furaje şi că aerul pe care îl respiri e poluat, iar tu nu ai ce să îi faci.
Sigur, decât să lupţi