Reducerea de la 50% la 30% a pragul de prezenţă la referendum este constituţională dar se va aplica doar referendumurilor organizate începand de anul viitor, au decis miercuri judecatorii Curtii Constitutionale care au solutionat o sesizare depusa de PDL.
La RFI jurnalistul Ovidiu Nahoi spune că cel mai probabil atât referendumul pentru revizuirea Constituţiei cât şi reluarea consultării populare iniţiate de preşedintele Traian Băsescu vor fi amânate.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că demersul de revizuire a Constituţiei are o problemă dacă se aplică abia peste un an legea privind reducerea pragului de prezenţă la referendum, deoarece este foarte greu să fie motivaţi cetăţenii să vină la vot. "În calea demersului USL şi pentru o decizie rapidă în această toamnă şi pe Constituţie şi pe regionalizare cu siguranţă este o piedică", a precizat Zgonea, întrebat dacă decizia Curţii Constituţionale în cazul referendumului reprezintă o piedică pentru adoptarea proiectelor USL.
Zgonea a arătat că, dacă reducerea pragului la referendum se aplică abia peste un an, înseamnă că demersul constituţional are o problemă în acest moment. "Dacă se amână un an de zile, înseamnă că demersul constituţional în acest moment are o problemă, pentru că 50% din lista electorală permanentă este greu să motivezi vara, chiar şi toamna, cetăţenii să-i aduci la vot", a mai spus Zgonea.
Întrebat dacă se ia în calcul o amânare a referendumului pentru Constituţie, Zgonea a spus că este o decizie care se va lua în cadrul USL, după ce va fi analizată cea mai bună strategie şi măsurat angajamentul cetăţenilor pentru modificarea Constituţiei.
De cealalta parte, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, miercuri, că faptul că reducerea pragului la referendum se aplică peste un an dovedeşte că nu se poate aplica imediat o d