Un număr de aproximativ 60.000 de posturi vacante ar putea fi desfiinţate, conform unei ordonanţe de urgenţă care ar putea fi adoptată de Guvern, a anunţat, miercuri, premierul Victor Ponta, care a adăugat însă că măsura nu este valabilă pentru sănătate şi educaţie.
"Astăzi avem o ordonanţă de urgenţă iniţiată de ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, dar discutată cu toată lumea, privind o reformă a aparatului administrativ central. Vor fi desfiinţate aproape 60.000 de posturi vacante, posturi fie neocupate, fie nebugetate, păstrate în general în diverse structuri pe acel principiu unu la şapte şi pentru păstrarea - nu mă ascund să spun - a funcţiilor de conducere care aveau nevoie să aibă în spate un număr de posturi, chiar şi vacante.Vreau să precizez de la început că vorbim despre eficientizarea - este un prim pas, vor urma şi altele - aparatului administrativ, în primul rând central", a spus primul ministru, la începutul şedinţei de Guvern.
Premierul a mai spus că România se încadrează în acest fel în toate obligaţiile asumate privind numărul de personal bugetar. El a atras atenţia asupra faptului că nu vor fi desfiinţate posturile vacante din sănătate şi educaţie.
"Sunt cele două excepţii mari. Mai avem, sigur, anumite instituţii militare care au un alt regim, dar vorbesc de cele două mari sisteme importante, sănătatea şi educaţia. În acest fel putem să revenim la regula unu la unu, de la aceea regulă, unu la şapte, care a avut şi efecte benefice, dar a avut şi foarte multe efecte imposibile practic,care în special la sănătate şi educaţie au produs grave dezechilibre", a menţionat premierul.
Pe 20 iunie, premierul a precizat că Guvernul lucrează la un act normativ care prevede desfiinţarea tuturor posturilor nefinanţate sau neocupate în acest moment, astfel încât prin reducerea în mod semnificativ a unei s