TIMIȘOARA. Deblocarea posturilor din sănătate trebuie să devină o prioritate, susține deputatul Sorin Grindeanu, care a făcut cunoscută situația Maternității Bega din Timișoara și la București. Sistemul medical actual funcţionează într-un echilibru fragil, susţinut cu efort de personal insuficient, suprasolicitat, ca o masă cu 3 picioare gata să intre în dezechilibru şi să cadă, mai spune acesta. Maternitatea Bega funcționează la această dată cu jumătate din numărul de asistente necesar bunei desfășurări a activității.
Argumentez cele spuse cu cazul concret al Clinicii de Obstetrică – Ginecologie „Bega” din Timişoara, ani de zile un etalon printre instituţiile de sănătate din România, astăzi în situaţia dramatică de a funcţiona în incapacitate, din lipsă de personal.
În 1995, Maternitatea „Bega” puncta două premiere româneşti – realizarea fertilizării in vitro şi a embriotransferului uman în România, prima premieră, şi, a doua, înfiinţarea primului Centru de Laparoscopie, Chirurgie laparoscopică şi Fertilizare in vitro.
În 1996, la aceeaşi maternitate timişoreană, aveau loc – naşterea primului copil conceput in vitro, în România şi conceperea primului copil prin embriotransfer la mamă purtătoare, realizari incontestabile ale echipei coordonate de profesorul Ioan Munteanu.
Maternitatea „Bega” a deschis o nouă cale în medicina românească, a venit în sprijinul multor cupluri care îşi doreau copii şi a făcut posibilă naşterea a mii de bebeluşi concepuţi prin fertilizare in vitro, o metodă considerată astăzi una dintre cele mai mari reuşite medicale ale secolului al XX-lea, premiată cu Nobel în anul 2010. Această unitate medicală de excepţie, dacă facem un salt peste timp, este astăzi în situaţia de a funcţiona cu o singură sală de naşteri, din cauza lipsei de personal. În situaţia în care multe asistente au plecat să lucreze în clinici private di