La câteva zeci de metri de Piaţa Romană, printre reşedinţe de lux şi ambasade, stă ascunsă una dintre cele mai mari comori arhitecturale ale Capitalei. Pe strada Henri Coandă, la numărul 11, în spatele unui gard impunător din fier, Casa Macca este un imobil vechi de mai bine de 120 de ani, inclus în lista clădirilor de patrimoniu ale României.
Aflat în grija statului român de 101 ani, edificiul care adăposteşte în prezent Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, dar şi Muzeul de Arheologie, nu a fost niciodată restaurat şi se găseşte astăzi într-o stare avansată de degradare, în ciuda zecilor de iniţiative de salvare a acestuia.
Evenimentele care au cuprins România în a doua jumatate a secolului al XIX-lea – Unirea Principatelor, în 1859, alegerea unui principe străin pe tronul noii ţări, Carol I, în 1866, Războiul de Independenţă din 1877, proclamarea monarhiei şi încoronarea ca rege a domnitorului Carol – au dus la o dezvoltare urbanistică şi culturală fără precedent a Bucureştilor, care se transformă în Micul Paris. În acest context apar reşedinţe somptuoase, care rivalizau nu doar cu vechile palate boiereşti, ci şi cu cele din capitalele europene.
Familia filantropilor Macca
Datorită reputaţiei de erou pe care colonelul Petre Macca şi-o câştigase în timpul Războiului de Independenţă, dar şi datorită reputaţiei soţiei sale, Elena Macca, născută Bălăceanu, care şi-a dedicat întreaga viaţă actelor caritabile pentru Biserica Ortodoxă şi pentru învăţământul public, familia acestora era una dintre cele mai respectate ale Bucureştilor de la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Citeşte şi:
Istoria încotro? A dispărut şi Hala Matache...
Topul siturile culturale şi istorice ale Europei aflate în pericol. Între ele şi unul din România
Astfel, cei doi filantropi reuşesc să definitiveze, între anii 1891 şi 1900, construcţia u