Intarzierile in efectuarea platilor vor avea ca efect pierderea unui procent de 6% din cifra totala de afaceri din Romania anul acesta, potrivit unor estimari ale Comisiei Europene, bazate pe Indexul European de Plata.
Durata medie estimata a platilor in 2013 este de 33 de zile, pentru tranzactiile intre intreprinderi, si de 45 de zile, pentru tranzactiile intre autoritatile publice si intreprinderi.
Zeci de mii de IMM-uri din Europa intra zilnic in faliment din cauza ca nu le sunt platite facturile la timp, acest fenomen ducand anul trecut la pierderea a 450.000 de locuri de munca.
"Din cauza platilor intarziate, care ating valoarea de 340 miliarde euro, mai mult decat dublul bugetului total al Uniunii Europene din 2012, de 147 miliarde euro, un fenomen fara precedent, multe dintre afacerile europene sunt acum in pragul falimentului", se arata intr-un raport al Comisiei Europene.
Potrivit CE, insolvabilitatea a dus la pierderea a 450.000 de locuri de munca. De asemenea 57% din intreprinderile europene sustin ca au probleme cu lichiditatile din cauza platilor intarziate, care au crescut cu 10% fata de 2012.
Pentru a pune capat acestei culturi daunatoare de intarziere in efectuarea platilor in Europa, vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, a lansat pe 5 octombrie 2012, in Roma, o campaniei de informare la nivelul tuturor celor 27 state membre UE si in Croatia privind Directiva Platilor Intarziate.
Conform Directivei, autoritatile publice trebuie sa plateasca pentru bunurile si serviciile pe care le achizitioneaza in termen de 30 de zile sau in circumstante exceptionale, in 60 de zile. Intreprinderile ar trebui sa-si achite facturile in termen de 60 de zile, exceptie facand cazurile in care agreeaza in mod expres alte conditii si in cazul in care acest lucru nu este inechitabil pentru cred