În România trebuie doliu naţional pentru mai multe morţi - între care a indignării. Şi pentru chestii mai concrete, precum creşterea sărăciei naţionale.
Drama morţilor din Muntenegru e una strict personală. În fiecare zi, autovehiculele omoară, în varii moduri, 75 de oameni şi rănesc alţi 750 la nivelul întregii Uniuni Europene – România a ocupat anul trecut locul doi la decesele cauzate de accidente rutiere (vezi şi alte statistici relevante).
Dar o zi de doliu naţional – şi toată halucinanta mărunţire a accidentului la tv – este un nesperat prilej de a mai deturna atenţia publică de la... de la care dintre dramele cetăţenilor şi ale statului?
*
Luna trecută, un oficial euro-german era auzit spunând că Bulgaria, România sau Italia sunt „ţări neguvernabile”. Mare noutate. Imediat, vai!, Externele s-au arătat indignate, au curs valuri de comentarii etc.
Neamţul greşea amarnic exact în cazul României. Poate că italienii aflaţi în stradă zilele acestea sau bulgarii aflaţi în stradă zilele acestea or fi tot mai greu guvernabili, dar românii? Noi suntem foarte guvernabili – de către oricine, oricum şi oricât.
Aflaţi din ediţia curentă a FP România cât de asemănătoare este situaţia facturilor la energie sau a taxei unice din România şi Bulgaria, dar şi câtă creativitate politică exprimă protestatarii bulgari – de pildă: „Ideile precum reprezentarea civilă în Parlament, crearea de comitete cetăţeneşti care să înlocuiască partidele şi organizaţiile nonguvernamentale corupte, statut electoral egal pentru partide şi organizaţii civile sau renaţionalizarea energiei au luat naştere în discuţiile directe dintre cetăţeni, aceştia ajungând la concluzia că actuala formă a democraţiei nu funcţionează.”
Profesorul Dan Dungaciu observă că România face notă distinctă în regiune prin stabilitate şi recomandă să se folosească acest atu. Corect – n