Aproape jumătate dintre locuitorii Capitalei suferă de tristeţe, iar o treime dintre ei au şi probleme cu greutatea. Obezitatea generează, la rândul ei, şi alte boli Sursa: EVZ
Traiul într-un oraş aglomerat, poluat şi plin de tentaţii culinare, dăunează sănătăţii, arată un studiu recent realizat de Departamentul de Sociologie al SNSPA.
Un sfert dintre locuitorii Capitalei apreciază că au o sănătate precară. 40% din ei spun că s-au simţit uneori trişti, deprimaţi şi fără chef de viaţă în ultimul an, iar 11% au resimţit frecvent aceste stări.
Şoareci de birou
Deşi stările depresive fac parte din viaţa de zi cu zi a unui om, medicii spun că oraşele mari constituie medii mai propice pentru dezvoltarea bolilor psihice decât viaţa molcomă de la sat. „Orice om care se confruntă cu probleme cotidiene experimentează stări melancolice, depresive, fără a cădea neapărat în sfera patologicului. Desigur, viaţa într-un oraş mare e mult mai solicitantă, iar afluxul de probleme, mai mare decât la ţară, unde viaţa e previzibilă”, spune medicul de familie Călin Ciubotaru.
O treime dintre bucureşteni sunt supraponderali, iar 20% dintre ei deja suferă de obezitate. Categoria de vârstă cu cele mai mari probleme de greutate este 35-59 de ani, şi la bărbaţi, şi la femei. „Situaţia obezităţii e mai sensibilă în Bucureşti. Locuitorii îşi petrec majoritatea timpului la birou, în maşină şi nu circulă prea mult pe jos”, mai spune medicul. Studiul a fost efectuat în perioada 24 aprilie - 14 mai 2013, pe un eşantion de 906 persoane peste 18 ani şi are o marjă de eroare de +/- 3.3%.