Curtea Constituţională a României (CCR) a respins astăzi, cu majoritate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de 80 deputaţi din opoziţie privind legea de aprobare a Memorandumului de Înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group, semnat la Bucureşti în data de 15 februarie, informează un comunicat de presă.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.
Opoziţia a atacat luna trecută la CCR legea privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol, pe motiv că Memorandumul cuprinde texte neconstituţionale, aducând prejudicii ţării noastre.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara, în data de 9 mai, că dacă Parlamentul nu este de acord cu prevederile memorandumului pentru Rompetrol toate înţelegerile vor fi anulate şi se va merge pe formula "ori totul, ori nimic" şi susţine că statul ar fi fructificat orice altă şansă de a obţine mai mulţi bani.
Memorandumul include un angajament de cumpărare printr-o procedură competitivă a unui pachet de acţiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare deţinut în prezent de Ministerul Economiei prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, la un preţ minim garantat de 200 milioane dolari.
Din totalul sumei, 175 milioane dolari reprezintă preţul acţiunilor vândute, iar 25 milioane dolari reprezintă prima convenită de către părţi pentru dobândirea de către grupul Rompetrol a majorităţii absolute de vot la Rompetrol Rafinare, care îi va permite să adopte orice decizie în legătură cu această companie.
Statul român îşi va menţine o participaţie nediluabilă de 18% pe o perioadă de trei ani, iar după expirarea acestei perioade va avea posibilitatea să implementeze o nouă procedură de privatizare pentru vânzarea acesteia.
F. A. Curtea Const