Comisiile reunite juridice şi pentru drepturile omului ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat favorabil miercuri candidatura a trei judecători pentru CEDO, avizând totodată negativ candidatura judecătoarei Iulia Motoc.
Au primit aviz favorabil judecătorii Bianca Guţan – 24 voturi ‘pentru’, Florin Streţeanu – 25 voturi ‘pentru’ şi Tudor Panţâru – care era pe lista de rezervă, cu 23 voturi ‘pentru’.
Iulia Motoc a întrunit doar 12 voturi ‘pentru’ dintr-un total de 28 de voturi total valabil exprimate.
Votul a fost secret, pe buletin, candidaturile fiind individuale.
Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Tudor Chiuariu, a subliniat în cadrul dezbaterilor că acest aviz nu este o chestiune tehnică pentru că foarte mulţi cetăţeni români se adresează CEDO considerând că instanţele naţionale nu i-au protejat suficient.
“Din acest punct de vedere, audierile au o relevanţă deosebită pentru cetăţenii pe care îi reprezentăm în Parlament”, a subliniat Chiuariu.
La finalul dezbaterilor, Tudor Chiuariu, care a citit rezultatul votului, a precizat că cele patru comisii au acordat aviz favorabil doar judecătorilor Bianca Guţan, Florin Streţeanu, Tudor Panţâru şi un aviz negativ Iuliei Motoc.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, susţine că nu a fost vorba despre o decizie politică în ceea ce priveşte avizul negativ dat de comisiile de specialitate parlamentare Iuliei Motoc pentru candidatura la funcţia de judecător CEDO.
“Nu am avut o discuţie şi o decizie politică în această privinţă. În general, pe numiri pe persoane noi nu luăm decizii politice şi rămâne la latitudinea fiecăruia dintre parlamentari. Nu am avut o decizie politică, în această privinţă, a partidului. Când vine vorba de persoane, de propuneri, nu am multe comentarii de făcut. Pesemne că există nişte motive care au făcut ca o majoritate a parlamentarilor, nu doa