Evaluarea naţională a absolvenţilor de clasa a VIII-a s-a desfăşurat în condiţii normale în şcolile din municipiul şi judeţul Arad, neînregistrându-se nici măcar un caz de încercare de fraudare a examenului. Cu toate acestea, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad a fost nevoită să rezolve trei cazuri speciale. Este vorba despre o elevă care a fost internată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi care nu s-a putut prezenta la şcoală pentru a susţine examenul. „În aceste condiţii, am trimis doi supraveghetori la spital, iar fata a putut să susţină examenul într-o sală specială. Nu a mai fost nevoie de supraveghere video în acest caz, cei doi supraveghetori fiind foarte stricţi în ceea ce priveşte corectitudinea în care s-a desfăşurat proba“, ne asigură prof. Nicolae Pellegrini, inspectorul şcolar adjunct al judeţului Arad.
În ceea ce priveşte celelalte două cazuri speciale, a fost vorba despre doi elevi, unul din municipiu, iar celălalt din judeţ, care nu au fost capabili să îşi redacteze singuri lucrările, având mâna în ghips. „În ambele cazuri, lucrările copiilor au fost scrise după dictare, de către un cadru didactic care avea o altă specializare decât limba română. Într-o altă ordine de idei, este de remarcat faptul că nici un candidat nu a fost eliminat din examen, acest lucru demonstrând maturitatea elevilor din judeţul Arad care nu au încercat să copieze“, ne-a mai declarat Pellegrini.
Elevii care au susţinut ieri proba au avut de analizat un text de Alexandru Vlahuţă. De asemenea, găsirea unor antonime, rolul virgulei într-un fragment de text, două compuneri şi construirea unei fraze cu subordonată predicativă s-au numărat printre cerinţele subiectelor probei de limba română din cadrul examenului de Evaluare naţională.
„Mă aştept să iau undeva pe la 9.80. Proba la Limba română a fost accesibilă, mai ales pentru noi, cei de la