Media de admitere în licee a absolventilor scolilor generale se calculeaza în prezent prin adunarea mediei generale de absolvire a claselor V – VIII cu media generala obtinuta la Evaluarea Nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a, împartita la doi.
Din punctul de vedere al parintilor elevilor din scolile considerate a fi de prim rang, acest calcul reprezinta o grava eroare si duce la eliminarea competitiei reale între elevi, deoarece rezultatul evaluarii nationale reprezinta nivelul real de pregatire al elevilor la momentul absolvirii clasei a opta.
Argumentul folosit de Ministerul Educatiei pentru luarea în calcul a mediei de absolvire a claselor V-VIII, respectiv acela de a elimina coruptia la nivelul directorilor de liceu, este unul fals si duce la eliminarea competitiei reale între elevi, dar si între unitatile scolare.
Ma refer la faptul ca elevii unor scoli din mediul rural si ai altora cu rezultate mai slabe din mediul urban ocupa locul elevilor mult mai bine pregatiti din scoli cu pretentii, dar cu medii mai mici ale elevilor. Mai mult, odata ajunsi la liceele bune, acesti elevi îsi arata limitele si clacheaza, dar raul este deja facut, iar posibilitatile de corectare a situatiei practic nu exista.
Mai mult, asa-numitele materii de „umplutura” au devenit peste noapte materii extrem de importante, iar fara meditatii elevii obtin medii mici sau chiar ramân corigenti. Discipline precum desenul si muzica, care ar trebui sa fie ore relaxante, pentru ca elevul sa deprinda apropierea de cultura si frumos, au devenit o adevarata teroare din cauza temelor pentru acasa si extemporalelor.
Notele obtinute la aceste ore sunt folosite de catre unii profesori pentru a arata parintilor slaba pregatire a copiilor si necesitatea meditatiilor. Este evident însa ca astfel de pretentii pentru aceste materii secun