Joi are loc ultima probă din cadrul examenului de Evaluare Naţională 2013, iar profesorii îi sfătuiesc pe elevi să fie atenţi la cerinţe şi să nu se grăbească să le rezolve mizând pe faptul că sunt uşoare.
Evaluarea Naţională se încheie cu proba de la Matematică, cea mai aşteptată şi considerată de elevi a fi cea mai dificilă. Profesorii îi sfătuiesc pe elevi să fie foarte atenţi la cerinţe ca să nu se încurce la cele mai uşoare probleme unde ar fi putut obţine cu uşurinţă punctajul maxim.
De altfel, dascălii cred că subiectele vor fi asemănătoare cu cele de la sesiunea specială a Evaluării Naţionale, care a avut loc la începutul lunii iunie.
„Având în vedere că la proba de la Limba Română s-a dat un subiect foarte asemănător cu cel de la sesiunea specială pentru olimpici, cred că situaţia va fi la fel şi la Matematică. Varianta de la sesiunea specială este una dintre cele mai uşoare care se pot da. Elevii trebuie să citească mai întâi, cu atenţie, subiectele şi apoi să se apuce de rezolvare“, a explicat pentru „Adevărul“ profesoara de matematică Florina Măriuţ, de la Şcoala Gimnazială nr. 25 din Capitală.
Ea le atrage atenţia candidaţilor ca la primele subiecte să nu se grăbească fiindcă li se par uşoare, altfel riscă să greşească acolo unde, în mod normal, nu ar fi probleme.
Opinia Florinei Măriuţ este împărtăţită şi de alţi profesori de matematică din Bucureşti. „Dacă se adevereşte, atunci elevii nu au de ce să se teamă, la asemenea subiecte se vor descurca“, a spus aceasta. Profesorul de matematică Adrian Troie, director adjunct la Colegiul Naţional „Sf. Sava“, le recomandă, la rândul lui, elevilor, mare atenţie când rezolvă subiectele. „Candidaţii ar trebui să gândească, să fie siguri pe ei şi să nu arunce cu ochiul în lucrarea colegului sau să le ceară părerea“, spune profesorul.
Totuşi, având în vedere că învăţăm