În fiecare an, la data de 26 iunie, se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri. În acest an se pune un accent principal pe prevenirea consumului de droguri cu proprietăţi psihoactive, cunoscute sub denumirea populară de etnobotanice.
Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud atrag atenţia că aceste substanţe, vândute în mod deschis, inclusiv prin intermediul internetului, pot fi mult mai periculoase decât drogurile tradiţionale, în condiţiile în care nu au fost testate pentru siguranţa consumului uman.
"Astăzi ne gândim foarte mult la ceea la noi a intrat sub denumirea de etnobotanice. De altfel, exact asupra acestui lucru ne concentrăm atenţia în această zi, sub sloganul - În viaţă sănătatea are prioritate nu drogurile; întrucât a avut loc o evoluţie extrem de rapidă, de accelerată a varietăţii substanţelor care se produc şi care intră la consum, mai ales în rândul tinerilor şi, de asemenea, avem în vedere numărul crescut de consumatori.
Eu personal mi-am pus întrebarea de ce aceste substanţe depăşeşsc în consum cannabisul, heroina, în special la noi în ţară, nu că ar fi vorba de droguri să zicem prietenoase. Cred că este cazul să ne punem problema de ce avem un consum atât de mare de etobotanice. Poate că lumea s-a schimbat, să ne gândim câte progrese s-au făcut în industria chimică. pieţele de desfacere pe acre le diversifică tot mai mult, de la industria farmaceutică, până la produse de uz personal - cosmetice, la produsele folosite în gospodărie, dar foarte mult se merge pe diversificarea de produse, care întreţin ideea de divertisment", spune sociologul Mirela Parker, specialist în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.
De la începutul acestui an şi până în prezent, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud a instrumentat nu mai puţin de 82 de dosare penal