Instituţiile care au atribuţii de control au fost îndemnate de subprefectul Emil Marinescu să intensifice controalele pe perioada cât se înregistrează temperaturi înalte.
Angajaţii trebuie să aibă condiţii de muncă aproape de normal şi atunci când afară temperaturile depăşesc 35 de grade Celsius, piscinele şi alte locuri de îmbăiere trebuie să fie sigure, restaurantele, pizzeriile, terasele – să furnizeze produse asupra cărora să nu planeze suspiciuni. Pentru asta, instituţiile cu drept de control vor lucra mai mult decât de obicei, dacă se poate, a cerut subprefectul Emil Marinescu, ieri, în cadrul şedinţei de dialog civic, întâlnirea având ca temă de discuţie tocmai măsurile care trebuie adoptate pe caniculă.
„Dacă aţi putea, cumva, să colaboraţi, să faceţi împreună anumite controale, ar fi şi mi bine, pentru că altfel, dacă vine DSP-ul luni în control, ITM-ul marţi, OJPC-ul în ziua următoare, îi zăpăcim şi pe angajatori. Oricum, trebuie să ne asigurăm că în special în halele industriale se respectă condiţiile de muncă stabilite prin lege”, a sugerat Marinescu.
Şeful ITM, Cristian Ungureanu, a raportat că instituţia desfăşoară acţiuni de îndrumare a angajatorilor despre măsurile pe care trebuie să le adopte pe caniculă, dar că nu s-a pus problema de sancţiuni, pentru că temperaturile n-au depăşit 37 de grade. Oricum, conform şefului ITM, în judeţ angajatorii fac eforturi şi chiar reuşesc să respecte legea, reducând programul de lucru, amenajând spaţii de repaus, asigurând între 2 şi 4 litri de apă şi chiar posibilitatea de a face duş angajaţilor, în plus, la fiecare două ore activitatea fiind întreruptă pentru 10 minute de pauză. Ungureanu s-a dovedit la fel de convins şi când subprefectul a repetat întrebarea, cu accent pe activitatea din industrie.
Ce au spus de-abia la final instituţiile care pleacă în control, iar situaţia se a