Reabilitarea Pieţei Unirii se lasă cu scandal. Arhitectul orădean, Emodi Tamas, cel care a coodonat lucrările primului proiect de reabilitare a Pieţei Unirii, achiziţionat de municipalitate în 2010 în urma unei licitaţii publice, şi-a apărat miercuri lucrarea prin intermediul unui comunicat de presă.
Emodi a arătat că proiectul său a fost supus dezbaterii publice şi a suferit modificări în urma discuţiilor avute cu Ordinul Arhitecţilor din România, Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, organizaţii ecologiste şi reprezentanţi ai societăţii civile.
"Nu au fost exprimate critici!"
Varianta finală a proiectului realizată în octombrie 2010 a obţinut toate avizele, fapt pentru care în martie 2012 primarul Ilie Bolojan a semnat contractul de finanţare cu ADR Nord-Vest pentru lucrările care urmau să fie definitivate până în septembrie 2013.
"De atunci şi până la mijlocul lunii aprilie 2013, în mod oficial nu au fost exprimate niciun fel de critici, rezerve sau obiecţii cu privire la acest proiect, el a fost postat atât pe site-ul Primăriei, cât şi pe blocul primarului Ilie Bolojan, ca important mijloc de promovare a modernizării urbei. Autorii nu au primit nicio notificare referitoare la necesitatea unor intervenţii asupra proiectului", se menţionează în comunicatul de presă.
Atac la vicele Mălan!
Arhitectul a arătat că "iniţiativa unor modificări partizane" a apărut la sfârşitul anului 2012 când viceprimarul Mircea Mălan s-a arătat nemulţumit de tipul de rocă folosit la pavarea pieţei şi culoarea gri a acesteia.
Refacerea proiectării a fost atribuită firmei clujene Atelier Mass "astfel încât să satisfacă necesităţile nou formulate de domnul viceprimar".
Lucrarea, care reconfigura parţial proiectul iniţial, a fost însă refuzată de municipalitate, fapt pentru care reproiectarea pieţei a fost atribuită prin încredinţare directă arhit