Când au început discuțiile despre falimentul autorităților administrative, Institutul pentru Politici Publice a publicat o listă a administrațiilor locale care nu-și pot asigura din venituri proprii nici măcar 25% din sumele necesare funcționării. Tot IPP mai cerea ca Guvernul să nu mai finanțeze aceste administrații falimentare. Ceea ce ar fi o măsură OK, mai ales pentru că primarii din astfel de localități n-au nici o jenă să spargă aiurea banul public, știind că au mereu în spate ajutorul dat de autoritățile centrale.
Să luăm un exemplu simplu: comuna Agăș, din județul Bacău. Conform IPP, care citează date ale Ministerului Finanțelor, Agăș nu-și asigură din venitul propriu decât 22% din suma necesară pentru existență și funcționare. La un buget de aproximativ patru milioane de lei, cum a avut în 2012, de exemplu, comuna băcăuană nu reușește să colecteze decât un milion, restul venind de la Guvern și de la Consiliul Județean. Dar colectarea mică și lipsa veniturilor nu au împiedicat niciodată un primar român să se laude cu realizările și să arunce cu banii. Iar pedelistul Doru Merlușcă, primarul din Agăș, nu este vreo excepție.
Săptămâna trecută, Primăria din Agăș a finalizat o licitație prin care achiziționa combustibil auto (benzină fără plumb), în valoare de 108.707 lei. Ultima dată când am alimentat, adică pe 22 iunie, un litru de benzină Standard 95 costa, la Petrom, 5,75 lei. Cu banii pe care-i dă comuna Agăș se pot cumpăra, așadar, în jur de 18.905 litri de benzină fără plumb. De fapt, mai mult, căci ei cumpără la preț en gros, nu ca mine. Dacă mașinile lor ar avea un consum mediu de zece litri la 100 km (care este, totuși, mare), cei din Agăș s-ar putea plimba 189.050 de kilometri. Adică ar face de patru ori și jumătate ocolul Pământului pe la Ecuator. Ceea ce este mult prea mult pentru oficialii unei comune cu doar 6.627 de locuitori. Exa