România se numără printre ţările cele mai vulnerabile la scăderea investiţiilor către pieţele emergente, din cauza dependenţei de finanţarea externă, potrivit unui raport al Institute of International Finance (IIF), informează Mediafax.
Cu sediul la Washington, IIF este cel mai mare grup de lobby al industriei bancare la nivel mondial.
Organizaţia şi-a redus estimările privind fluxul de capital străin către pieţele emergente pentru anul viitor la 1.110 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din 2009. Pentru acest an, investiţiile străine pe pieţele emergente sunt estimate la 1.150 miliarde de dolari, în scădere cu 3% faţă de nivelul din 2012, potrivit raportului prezentat miercuri de IIF.
Astfel, Turcia, România, Polonia şi Maroc sunt statele cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate la încetinirea investiţiilor pe pieţele emergente, din cauza nivelului ridicat de dependenţă de finanţarea străină, se arată în raport.
"Aversiunea la risc a crescut la nivel global pe fondul temerilor legate de durata politicii monetare ultra-relaxate din SUA, care propagă unde pe pieţele emergente. Creşterea economiilor emergente a pierdut din viteză recent, în timp ce perspectivele de creştere ale economiilor mature au înregistrat o uşoară îmbunătăţire, reducând astfel atractivitatea peţelor în dezvoltare", notează în raport analistul Felix Huefner de la IIF.
Preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Ben Bernanke, a declarat săptămâna trecută că banca centrală americană ar putea începe, în acest an, să reducă programul de stimulare monetară a economiei prin preluarea de obligaţiuni din piaţă, şi ar putea renunţa complet la schemă la jumătatea anului viitor.
Anunţul a transmis o undă de şoc pe pieţele financiare la nivel global, provocând scăderi pe burse în contextul creşterii dobânzilor pe termen scurt din cauza temerilor legate de