Burse la profesională. Absolvenţii de clasa a IX-a care se înscriu la şcoala profesională au şansa de învăţa o meserie, dar şi de a câştiga o bursă de 200 de lei pe lună pe parcursul celor doi ani cât durează şcolarizarea.
În anul şcolar viitor, la Cluj vor fi organizate 24 de clase de învăţământ profesional.
"Când termină clasa a IX-a cei care doresc pot să treacă la profesională, avantajele sunt mari şi de aia anul trecut am avut aproape 300 de elevi care au trecut la şcoala profesională, ei primind o bursă de 200 de lei lunar. În acest an ne-am propus un număr mai mare de clase, 24 de clase să vedem cât putem realiza. Deocamdată avem 286 de elevi care s-au înscris în acest an în clasa profesională", spune inspectorul şcolar general Valentin Cuibus.
Conducerea ISJ Cluj susţine că elevii care optează pentru şcoala profesională au şanse mari să se angajeze. "În primul rând au bursa de 200 de lei dată de Statul român şi au o şansă în plus, cu condiţia să se pregătescă corespunzător pentru meseria pe care şi-au ales-o, de a găsi un loc de muncă foarte repede", spune Cuibus.
Liceul tehnologic "Aurel Vlaicu" va înfiinţa o clasă profesională pentru tinichigii auto.
"Pentru anul şcolar 2013-2014 avem alocată o clasă profesională specializarea tinichigiu vopsitor auto cu 28 de locuri. În această clasă se pot înscrie absolvenţii de clasa a IX-a sau cei din seriile anterioare care dintr-un motiv sau altul au abandonat şcoala", spune directoarea liceului, Olimpia Mera.
Directoarea liceului susţine că absolvenţii de şcoală profesională au mari şanse să îşi găsească de ucru după absolvire. "Care sunt avantajele? În primul rând, după terminarea şcolii profesionale, absolvenâţii pot să-şi găsească rapid un loc de muncă şi să aibă independenţă financiară. Un alt avantaj ar fi acela că după ce au terminat ciclul de pregătire pot să revină la liceu