De la 1 iulie, utilizatorii de telefonie mobilă, iar de la 1 august şi cei de telefonie fixă vor putea schimba operatorul, fără să-şi piardă numărul. Procesul ar putea fi blocat însă de taxa de portare - circa o sută de lei pentru o operaţiune, prea mare pentru companiile mici
Guvernaţii susţin că e o mare realizare faptul că şi în Republica Moldova, în sfârşit, va fi posibilă transferarea de la un operator la altul, păstrând numărul de telefon. „Spre asta am mers în ultimii doi ani. De la implementarea portabilităţii vor avea de câştigat toţi. Consumatorii vor putea alege compania ce oferă cele mai bune servicii, operatorii – să atragă mai mulţi abonaţi, iar statul - să obţină astfel o piaţă concurenţială şi o calitate mai mare a serviciilor“, a declarat, ieri, Pavel Filip, ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor.
VA CREŞTE CONCURENŢA ŞI VOR SCĂDEA TARIFELE
Sergiu Sâtnic, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), a menţionat că procesul de pregătire a trecerii la portabilitate a durat cinci ani. Potrivit lui, un beneficiu important, pe lângă cele enunţate de ministru, va fi diminuarea diferenţelor actuale dintre tarifele în reţea şi cele în afara reţelei. Sâtnic n-a putut însă preciza cu cât ar urma să scadă tarifele.
Directorul ANRCETI a subliniat că abonaţii nu vor fi obligaţi să plătească pentru portarea numărului, taxa urmând a fi suportată de companiile de telefonie. Oficialul n-a spus care va fi taxa, menţionând doar că aceasta „a fost stabilită după discuţii în cadrul şedinţelor unui grup de lucru cu participarea operatorilor de telefonie, mediate de agenţie“.
TARIF MARE DE PORTARE
În cazul celor trei operatori de telefonie mobilă nu au apărut conflicte. Alta e situaţia la telefonia fixă: companiile mici sunt revoltate de faptul că a fos