Numarul asteroizilor si cometelor inregistrate de astronomi si care se apropie de Terra, a atins 10.000. Asteroidul „jubiliar” este 2013 MZ5, are un diametru de aproximativ 300 de metri si a fost descoperit la 18 iunie cu ajutorul telescopului Pan-STARS-1, a anuntat NASA.
„Depistarea a 10.000 de corpuri spatiale care se indreapta spre Pamant constituie un prag important. Dar trebuie gasite de 10 ori mai multe, inainte de a afirma cu convingere ca nu ne-a scapat nici unul capabil sa intre in coliziune cu Terra, cauzand mari propleme omului”, a explicat Lindley Johnson, directorului departamentului NASA care studiaza obiectele care se aproapie de planeta noastra.
Spunand lucrurilor pe nume, sunt avute in vedere acele obiecte (NEO, Near-Earth objects) – asteroizi si comete – care pot ajunge la o distanta mai mica de 45 de milioane de kilometri de Terra. Cel mai mare dintre ele este Ganimed, cu un diametru de 41 de kilometri. Dintre cele 10.000 de corpuri descoperite, numai 10% au peste 1 kilometru.
Caderea unui meteorit cu astfel de dimensiuni nu va antrena disparitia civilizatiei, dar va genera distrugeri de proportii mondiale, numarul victimelor putand depasi 1 miliard de oameni. Deocamdata, nici unul dintre asteroizii din aceasta categorie nu reprezinta un pericol real pentru Pamant, dar au mai ramas cativa de studiat.
Din cei 10.000 de asteroizi si comete depistate pana in prezent, 1397 sunt tinuti sub o supraveghere atenta. Nu este obligatoriu ca ei sa cada pe suprafata planetei albastre, dar expertii raman vigilenti. Pentru descoperirea acestor obiecte, NASA a lansat programul Grand Challange, care va reuni eforturile institutiilor de stat, ale companiilor private si, de ce nu, ale entuziastilor.