Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena (Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2013, când se împlinesc 1.700 de ani de la Edictul de toleranţă religioasă de la Mediolanum,să fie închinat celor doi împăraţi canonizaţi de Biserica Ortodoxă) este marcat, deopotrivă, de Banca Naţională a României şi Romfilatelia prin punerea în circulaţie a unei monede din argint, respectiv a unei emisiuni filatelice dedicate acestui eveniment.
Moneda din argint a fost emisă într-un tiraj de 500 de exemplare
În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind statutul instituţiei bancare, Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie, în scop numismatic, o monedă din argint cu diametrul de 37 de mm şi greutatea de 31,103 grame.
Aversul monedei redă imaginea Catedralei Patriarhale din Bucureşti (cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena), stema României, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală de 10 lei şi anul de emisiune 2013.
Reversul monedei prezintă imaginea unei picturi murale din interiorul Catedralei Patriarhale (reprezentând pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena), inscripţiile „Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Mediolanum 313”.
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului şi a casierului central ai BNR.
Tirajul emisiuni numismatice este de 500 de exemplare, iar preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 360 de lei/bucata.
Monedele din argint dedicate Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena au putere circulatorie pe teritor