Apa care curge la robinetele sucevenilor din toate localităţile în care acest serviciu este asigurat de operatorul regional ACET se va scumpi de la 1 iulie, la fel ca şi serviciile de canalizare, dar noile preţuri nu au fost stabilite încă.
În mod normal, decizia trebuia să fie luată deja, majorarea fiind impusă de normele Uniunii Europene, mai ales că o bună parte din reţelele de apă-canal din judeţul Suceava au beneficiat sau beneficiază de finanţare europeană pentru reabilitare şi extindere.
Majorarea tarifelor ACET în judeţul Suceava a fost deja avizată de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), dar noile valori nu au fost încă anunţate, deşi se vor aplica chiar de săptămâna viitoare.
Procentele cu care vor creşte preţul apei potabile şi cel al apelor uzate care ajung la canalizare trebuie aprobate mai întâi într-o şedinţă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, din care fac parte reprezentanţii tuturor localităţilor deservite de ACET.
Numai că şedinţa nu a mai avut loc şi nici nu a fost convocată încă de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, încât decizia în privinţa noilor preţuri la apă şi canalizare ar putea fi luată, cel mai devreme, abia în cursul săptămânii viitoare, fiind necesară convocarea membrilor asociaţiei cu minim cinci zile înainte.
Practic, decizia de scumpire a serviciilor de apă-canalizare va fi pusă în aplicare retroactiv, adică începând cu 1 iulie, chiar de o decizie în acest sens va fi luată spre finele săptămânii viitoare.
Directorul ACET, Ştefan Groza, a precizat că acest lucru nu va influenţa activitatea ACET şi nici pe consumatori, pentru că oricum consumul lunii iulie va fi facturat abia în luna august.
Variantele de majorare a tarifelor ACET indică o creştere cu 15-18% a preţului plătit de consumatorii finali.