Delta Dunării nu se află pe lista de priorităţi de finanţare a Comisiei Europene pentru perioada 2013-2020, susţin reprezentanţii Coaliţiei pentru Mediu din România, organism din care fac parte peste 70 de ONG-uri de protecţie a mediului.
Potrivit unei scrisori deschise a Coaliţiei, „actualul Acord de Parteneriat repetă greşelile făcute în perioada de programare 2007 – 2013, în care au fost avute în vedere priorităţi care urmau să fie implementate în special de către autorităţi (centrale şi locale), iar investiţiile să vizeze în principal infrastructura mare. S-a dovedit, însă, că din cauza crizei financiare autorităţile nu au reuşit să implementeze aceste programe şi să absoarbă fondurile alocate”, citează Rompres.
De asemenea, membrii Coaliţiei pentru Mediu precizează că Acordul de Parteneriat „nu menţionează modul în care cei 20% din angajamentul de cheltuieli pentru următoarea perioadă de finanţare, dedicaţi reducerilor de emisii de gaze cu efect de seră şi adaptării la schimbările climatice, vor fi cheltuiţi, fapt care va duce la un sprijin inadecvat pentru aşa-zisele obiective verzi şi ar putea conduce spre o infrastructură tradiţională, făcându-se apel la necesitatea cheltuirii banilor cu orice preţ şi, uneori, chiar în detrimentul mediului”. Reprezentanţii Coaliţiei pentru Mediu consideră că, odată cu acest nou Parteneriat, se readuce în prim-plan ideea de investiţii mari realizate de către autorităţile centrale şi locale, care nu au reuşit, însă, acest lucru în perioada 2007-2013.
În aceeaşi scrisoare deschisă, care a fost transmisă premierului Victor Ponta cât şi Ministerului Mediului, se aminteşte că, deşi fluviul Dunărea este foarte mult exploatat din punct de vedere economic, problemele de mediu sunt ignorate.
„Nu putem să ignorăm lipsa Rezervaţiei Biosferei Deltă Dunării dintre priorităţile de mediu ale viitorului Parteneria