Consumatorii europeni nu primesc viteza de transfer internet pentru care plătesc. În medie, ei primesc numai 74% din viteza anunțată pentru care plătesc, potrivit unui nou studiu al Comisiei Europene privind performanțele conexiunilor fixe de bandă largă.
„Este pentru prima dată când diferența între vitezele anunțate și cele reale ale conexiunilor de bandă largă este confirmată prin date comparabile și fiabile din toate statele membre", spune vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes. "Există diferențe semnificative între piețele naționale europene, în principal din cauza practicilor publicitare. Doamna Kroes a adăugat „Consumatorii au nevoie de mai multe date de acest tip pentru a putea face alegeri în cunoștință de cauză și, prin urmare, vom repeta acest exercițiu. Și considerăm aceste prime rezultate ca o dovadă suplimentară a necesității unei adevărate piețe unice conectate".
Conexiunile prin cablu au vitezele de download cele mai fiabile: media europeană de 74% ascunde o variație semnificativă între performanțele diferitelor tehnologii. Serviciile xDSL ating numai 63,3% din viteza de download anunțată, în comparație cu 91,4% în cazul conexiunilor prin cablu și 84,4% în cazul conexiunilor FTTx (a se vedea anexa).
În termeni absoluți, viteza medie de download în toate țările, prin toate tehnologiile utilizate, a fost de 19,47 Mbps în perioadele de vârf. Serviciile FTTx au atins cea mai mare viteză, de 41,02 Mbps. Serviciile prin cablu au atins 33,10 Mbps, în timp ce cele xDSL au fost mult în urmă, cu o medie de 7,2 Mbps.
Vitezele de upload sunt mai aproape de vitezele anunțate. În întreaga Europă, viteza medie de upload a fost de 6,20 Mbps, reprezentând 88% din vitezele de upload anunțate. Serviciile FTTx au atins de departe cea mai mare viteză, de 19,8 Mbps. Aceasta se datorează faptului că multe servicii FTTx asigură o viteză de