Marc Rich, cunoscut pentru inventarea pieţei spot cu petrol şi urmărit de guvernul SUA timp de 17 ani, a murit în urma unui accident vascular cerebral într-un spital din Elveţia, la vârsta de 78 de ani.
Omul de afaceri, amator de cravate extravagante şi trabucuri cubaneze, şi-a câştigat renumele în anii '60-'70 în SUA, punând bazele pieţei tranzacţiilor spot cu petrol, în pofida opoziţiei marilor grupuri petroliere.
Mai târziu, în anii '80, Rich a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi infractori economici din istoria Statelor Unite, fiind acuzat de numeroase încălcări ale legii şi urmărit de guvern timp de 17 ani.
Rich a fugit din SUA în Elveţia în 1983, cu numai câteva ore înainte ca autorităţile să declanşeze urmărirea penală împotriva sa pentru peste 50 de capete de acuzare, vizând infracţiuni de fraudă, înşelătorie, afaceri cu Iranul în perioada de embargo economic şi evaziune fiscală de peste 48 milioane de dolari.
Acuzaţiile sunt legate de o serie de tranzacţii cu petrol care au zguduit industria la începutul anilor '80.
După ce a fugit din Statele Unite, Marc Rich a fondat în Elveţia compania de trading cu petrol şi alte resurse minerale care a devenit mai târziu gigantul Glencore Xstrata, cel mai mare trader din lume la ora actuală.
Marc Rich şi-a susţinut în permanenţă nevinovăţia şi a fost graţiat de preşedintele Bill Clinton în 2001, în ultima zi a mandatului la Casa Albă.
Clinton a considerat că astfel de cazuri ar trebui rezolvate în tribunale civile şi a invocat mai multe solicitări de clemenţă venite din partea unor oficiali israelieni, inclusiv Ehud Barak, premierul de la acea dată, potrivit Financial Times.
Opozanţii lui Clinton au adus în discuţie donaţiile generoase oferite de Denise Eisenberg, soţia de atunci a lui Rich, către Partidul Democrat din SUA şi către Biblioteca înfiinţată de preşedint