Ţara noastră reprezintă unul din statele cele mai vulnerabile la intrările de capital privat străin, din cauza dependenţei de finanţare externă, se arată într-un studiu al Institutului Internaţional de Finanţe (IIF). Ţări precum Turcia, România, Polonia şi Maroc se evidenţiază printr-o nevoie majoră de finanţare externă, au precizat oficialii IIF. În raport, domniile lor au precizat: "Un mediu global caracterizat de finanţări externe reduse poate amplifica cu uşurinţă vulnerabilităţile specifice fiecărei ţări. Statele cu nevoi financiare externe mari sunt deosebit de expuse la o potenţială reducere a fluxurilor de capital străin. Dacă finanţarea externă se epuizează, debitorii ar putea avea dificultăţi în materie de lichiditate şi solvabilitate".
Organizaţia a estimat că totalul ieşirilor de investiţii străine din pieţele emergente va creşte cu 7,3% în acest an, la un trilion de dolari, trendul urmând să continue şi în 2014, iar intrările de capital privat străin vor fi din ce în ce mai mici. "Preconizăm că intrările de capital străin în ţările aflate în curs de dezvoltare se vor ridica la 1,145 trilioane dolari, un declin de 36 miliarde de dolari faţă de 2012, şi estimăm că trendul va continua şi in 2014, investiţiile străine urmând să ajungă la 1,112 trilioane dolari, cel mai scăzut nivel din 2009", potrivit oficialilor IIF. Diminuarea intrărilor de capital ar reprezenta o scădere de 3% faţă de 2012.
Aversiunea faţă de risc la nivel mondial a crescut, pe fondul temerilor cu privire la durata programului de stimulare a economiei americane, acest lucru provocând valuri pe pieţele emergente, au precizat analiştii IIF. Domniile lor au adăugat: "Recent, investitorii au devenit tot mai îngrijoraţi de încheierea condiţiilor monetare relaxate, în ciuda anunţării unei politici expansioniste agresive în Japonia. Creşterile pe pieţele emergente au fost mai lente î