Comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, a nominalizat astăzi România printre statele cu bune practici în materie de integrare a romilor pentru faptul că a prevăzut alocarea a 15.000 de locuri pentru elevii şi studenţii romi în şcoli şi universităţi, precum şi în instituţii de formare profesională, transmite Agerpres.
Printre celelalte exemple de bune practici în statele membre menţionate în raport sunt planul de acţiune regional pentru incluziunea romilor elaborat de landul Berlin, cooperarea dintre autorităţile naţionale şi actorii locali în Franţa, precum şi activitatea desfăşurată în Bulgaria pentru o mai bună mobilizare a fondurilor UE.
De asemenea, notează documentul, Ungaria a creat un mecanism viabil de monitorizare a punerii în aplicare a strategiei naţionale, iar Spania a format 158 de poliţişti pentru a face faţă discriminării etnice.
Raportului Comisiei Europene, publicat astăzi, arată că statele membre trebuie să îşi îmbunătăţească procesul de punere în aplicare a strategiilor naţionale de integrare a romilor, prezentate în conformitate cu Cadrul UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor.
Noul raport este însoţit de o propunere de recomandare adresată statelor UE care le propune acestora, pe de o parte, măsuri specifice, inclusiv acţiuni pozitive, iar pe de altă parte, măsuri orizontale de politică, inclusiv acţiuni locale de îmbunătăţire a situaţiei populaţiei rome. Statele membre ar avea la dispoziţie doi ani pentru a pune în practică măsuri concrete, care să schimbe în mod real situaţia populaţiei de etnie romă.