Recentul scandal declansat de dezvaluirile facute de Edward Snowden cu privire la felul in care NSA spioneaza americanii, la fel ca si fuga sa prin lume, departe de mana lunga a justitiei americane, da batai de cap Ecuadorului, tara unde acesta a cerut azil politic.
Presedintele ecuadorean Rafael Correa nu a decis inca daca ii acorda sau nu azil lui Snowden, avand in vedere ca aceasta hotarare ar putea schimba viata intregii populatii a tarii, scrie New York Times.
Correa nu trebuie doar sa cantareasca relatiile Ecuador-SUA, ci si factorul economic al unei astfel de decizii - in special, exporturile ecuadoriene in SUA de trandafiri si broccoli congelat.
In ultimele luni, reprezentantii guvernului lui Coreea s-au aflat la Washington in numeroase ocazii, facand lobby pentru ca SUA sa continue sa aplice un tratament preferential catorva produse-cheie ale tarii, dupa expirarea intelegerii, in iulie. Ar insemna ca mii de slujbe sa fie pastrate si americanii sa beneficieze de produse mai ieftine - insa acordarea de azil turnatorului de la NSA ar putea aduce sfarsitul acestei conlucrari.
Ar fi o situatie dramatica pentru miile de persoane angajate in cultivarea trandafirilor, conservarea anghinarei si pescuitului de ton, industrii care primesc tratament preferential in SUA. Beneficiile capatate de pe urma deciziei de a-i acorda azil lui Snowden nu sunt la fel de limpezi, insa, scrie publicatia americana. Totul depinde de ambitiile regionale ale lui Correa.
De altfel, nici in prezent Correa nu are relatii excelente cu America. Odata venit la putere in 2007, Correa a pus capat zborurilor americane anti-drog de la o baza militara ecuadoreana si a expulzat ambasadorul SUA in 2011, manios ca intr-o telegrama diplomatica dezvaluita in cadrul scandalului Wikileaks se sugera ca este constient de coruptia din politie, dar n