Federaţia Solidaritatea Sanitară avertizează că România riscă să piardă şi pacienţii, nu doar medicii şi asistenţii, prin intrarea în vigoare a unei directive U.E. ce prevede, printre altele, decontarea serviciilor medicale pentru românii care se tratează în străinătate.
Piaţă medicală deschisă
Invocând studiul “Impactul Directivei nr. 24/2011 asupra sistemului sanitar din România”, realizat de mai mulţi specialişti români în domeniul sanitar, Federaţia Solidaritatea Sanitară avertizează că medicii care pleacă pentru salarii mai mari, asistenţii care părăsesc ţara pentru condiţii de lucru mai bune, pacienţii care vor pleca pentru un tratament mai bun în alte ţări, tratamentul fiindu-le plătit de Statul român, şi deteriorarea inevitabilă a capacităţii de tratament din România fac parte dintr-un şir de“evenimente la care riscăm să asistăm din luna octombrie a acestui an, odată cu intrarea în vigoare a Directivei UE 24/2011”.
Potrivit Federaţiei, mii de români se tratează deja în spitalele din Szeged, Gyula şi Debrecen, preferând să îşi achite costul unor servicii medicale de calitate.
“În condiţiile în care directiva obligă Statul român să le ramburseze banii de tratament, procesul va căpăta o amploare nemaiîntâlnită, lipsind nenumărate spitale de potenţiali pacienţi şi golind vistieria Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate”,estimează Solidaritatea Sanitară. Aceasta precizează că principala consecinţă a directivei o va constitui faptul că pacienţii care au cel puţin un nivel mediu vor urma medicii români în ţările de destinaţie, în timp ce pacienţii săraci vor “încerca să-şi găsească alinarea în ceea ce va rămâne din sistemul sanitar românesc”.
Acesta se estimează că va fi efectul directivei, aplicabile din luna octombrie, dacă România nu reuşeşte să aplice un plan coerent de reformă pe zona sistem