In opinia oamenilor de stiinta, informatiile adunate ii vor ajuta pe dietologi sa gaseasca noi mecanisme pentru reducerea numarului de calorii din diete, jongland cu senzatiile de gust ale pacientilor lor.
Forma, culoarea, greutatea si alte calitati ale serviciilor de masa influenteaza puternic asupra gustului mancarii: spre exemplu, preparatele devin „sarate” pe varful cutitului sau densitatea ei creste in momentul in care folositi o lingura de plastic, afirma cercetatorii intr-un articol publicat de revista Flavour.
„Schimbarea serviciilor de masa, fie ca e vorba de tacamuri sau farfurii, pot influena substantial calitatile mancarii, facand-o mai gustoasa sau mai satioasa. Un rol important revine, in special, contrastului de culori dintre mancarea propriu-zisa si nuanta farfuriei, a furculitei sau a linguritei. Aceasta descoperire poate fi folosita pentru cresterea eficientei dietelor, inclusiv pentru reducerea cantitatii de sare si a zaharului din preparatele culinare”, a explicat Vanessa Harrar din la Universitatea britanica Oxford.
In cadrul experimentului organizat in acest sens, Harrar si colegii ei au constatat ca acelasi tip de iaurt devine si mai „gustos” cand sunt folosite linguri mari si usoare de plastic, de culoare alba. Cand participatii au primit linguri de culoare rosie, acelasi iaurt a devenit, brus, extrem de satios.