Furia braziliană faţă de costul organizării Cupei Mondiale ar putea submina argumentul că ţările-gazdă ar beneficia de pe urma megaevenimentelor sportive, acestea devenind din ce în ce mai mari şi mai scumpe pentru a fi suportate de majoritatea ţărilor.
Ideea UEFA de a diviza campionatul Euro 2020 în miniturnee găzduite în 13 ţări diferite ar putea fi una dintre alternativele pe care organizatorii ar putea să le urmeze în viitor, spun analiştii, potrivit Reuters.
Brazilia a fost lovită de un val de proteste la nivel naţional, din cauză că găzduieşte Cupa Confederaţiilor, apoi anul viitor Cupa Mondială, ce va fi organizată în 12 oraşe diferite.
Deşii protestatarii au o mulţime de plângeri, una dintre principalele nemulţumiri este contrastul dintre stadioanele nou-nouţe şi lipsa investiţiilor în serviciile publice, inclusiv sănătate, educaţie şi transporturi.
Aceştia sunt, de asemenea, supăraţi că Brazilia a rupt o promisiune, aceea de a nu cheltui banii publici pe stadioane, în timp ce proiectele de infrastructură planificate nu reuşeau să fie gata la termen.
"Stadioanele pentru Cupa Mondială vor fi construite din bani privaţi", declara, în 2007, ministrul sporturilor, Orlando Silva, atunci când Brazilia a confirmat că va găzdui evenimentul din 2014. "Nu va fi cheltuit un cent din banii publici pentru refacerea stadioanelor".
În schimb, lucrările de construcţie au rămas în urmă, iar guvernele de stat şi federale au trebuit să vină şi să remedieze situaţia.
Între timp, cel puţin cinci oraşe-gazdă vor eşua în realizarea de benzi de autobuze promise, linii de metrou sau servicii de tramvai, iar oraşele iau în calcul să declare zi de sărbătoare atunci când se ţin meciurile pentru a reduce traficul, o mişcare despre care criticii spun că miroase a tipică improvizaţie.
"Ceea ce se întâmplă acum în Brazilia ar trebui să fie