Statele Unite avertizează că refuzul Rusiei de a-l extrăda pe fostul analist al CIA, Edward Snowden, ar putea avea „inevitabile urmări negative”, susţine cotidianul rus Kommersant, citat de Agerpres.
„Acum, soarta lui Snowden depinde doar de Moscova şi se poate presupune că serviciile secrete îl ţin special în capitala rusă, până când autorităţile vor decide cum să răspundă cererilor SUA”, a declarat pentru Kommersant o sursă apropiată Departamentului de Stat american.
Oficialii de la Washington consideră un lucru bun faptul că Snowden nu s-a aflat luni în avionul companiei ruse Aeroflot care a zburat la Havana, dar continuă să aştepte mai multe dovezi de bunăvoinţă din partea Moscovei.
„Departamentul de Stat analizează diverse variante de răspuns, în cazul în care Moscova ne va ignora totuşi solicitarea. Rusia se adresează destul de des SUA pentru ajutor şi este în continuare interesată să coopereze în cele mai diferite domenii. Să sperăm că Moscova ţine minte acest lucru”, a spus sursa cotidianului Kommersant.
Şeful Departamentului de Stat al SUA, John Kerry, a amintit, în timpul vizitei sale în India, că, la cererea Federaţiei Ruse, SUA au extrădat, în ultimii doi ani, opt cetăţeni ruşi condamnaţi pentru diverse infracţiuni, astfel că acum SUA „sunt îndreptăţite să spere la reciprocitate”.
În ultimele zile, mai mulţi reprezentanţi ai Administraţiei americane au purtat negocieri cu Moscova, precizează Kommersant.
Potrivit cotidianului menţionat, luni, şeful FBI, Robert Muller, i-a telefonat de cel puţin două ori directorului FSB, Aleksandr Bortnikov. În contact permanent cu Ministerul de Externe al Rusiei se află şi adjunctul secretarului de stat al SUA, William Burns, şi ambasadorul american la Moscova, Michael McFaul.
La începutul săptămânii, senatorul Lindsey Graham i-a cerut