Consiliul de Mediere desfăşoară, în data de 26 iunie 2013, o amplă acţiune de promovare a medierii prin distribuirea de pliante informative în municipiile – reşedinţă de judeţ, centrate pe rolul medierii şi pe aducerea la cunoştinţa publică a intrării în vigoare la data de 1.08.2013 a textului legal.
Mai multe despre acest eveniment aflăm de la coordonatorul zonal al proiectului de la Braşov, mediator Eugen Târnovan.
Rep.: Ce este de fapt medierea?
Eugen Târnovan: Medierea este o modalitate de soluţionare a conflictelor, neînţelegerilor ce apar între indivizii societăţii, cu ajutorul unei persoane specializate şi autorizate ca mediator.
Rep.: De ce s-ar alege medierea ca procedeu de soluţionarea conflictului?
Eugen Târnovan: Unul din avantajele medierii ar fi timpul. Oamenii caută soluţii rapide la conflictele apărute, şi din păcate, în justiţie un proces poate să dureze chiar şi ani de zile. La mediere soluţionarea poate să se materializeze în câteva zile sau chiar şi ore, depinde de la caz la caz. Alt avantaj ar fi costurile mai reduse deoarece nu se percepe taxă de timbru, iar onorariul mediatorului este suportat în mod egal de părţi, dacă nu se convine altfel. Confidenţialitatea este iarăşi un avantaj major, părţile se întâlnesc într-un cadru privat şi pot vorbi liber fără a avea rezerve sau reticenţe in a se exprima.
Rep.: Pentru ce cazuri se poate apela la mediere?
Eugen Târnovan: Aş dori să subliniez faptul că oricine (persoană fizică sau juridică) poate apela la mediere până să ajungă în instanţă şi în oricare fază a procesului pe care îl are pe rol inclusiv în căile de atac: apel, recurs, executare silită. Prin mediere se pot soluţiona orice tip de dispute ivite în raporturile dintre persoane: de familie, de proprietate, comerciale, moştenire, contracte, samd, raporturi reglementate prin prin regulile cuprinse în Codul