Scenariul sitcomului „Spitalul de demenţă” este scris de fostul ziarist ieşean Adi Onciu. Acum debutează cu un lung metraj. Adi Onciu a scris romane de suspans, în stilul lui Dan Brown. Ca jurnalist, i-ar plăcea să surprindă momentul în care Ponta îi trage lui Antonescu de sub fund fotoliul de preşedinte
Jurnalist de investigaţie, scriitor de thrillere şi scenarist de sitcom, Adrian Onciu (45 de ani) a trecut prin toate trei cu lejeritatea cu care bea apă. Doar presa a abandonat-o, poate definitiv. „M-aş întoarce în presă doar ca paparazzi, să-l surprind pe Ponta în timp ce-i trage lui Antonescu de sub fund fotoliul de preşedinte al ţării”, spune Onciu, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „7 est”.
Reporter: V-a fost greu să faceţi trecerea de la jurnalist de investigaţie şi să vă apucaţi de scris thrillere?
Adrian Onciu: A fost o trecere aproape firească. În orice investigaţie jurnalistică există un pic de aventură, un dram de suspans, aşa că înainte de a scrie primul roman nu mi-au trebuit decât o poveste interesantă şi nişte personaje suficient de puternice încât să-i ţin pe cititori cu sufletul la gură. Şi cred că am reuşit.
Pe de altă parte, jurnalismul de investigaţie este pe cale de dispariţie, dacă nu cumva a dispărut deja. Pe măsură ce presa a intrat pe o pantă descendentă, au existat din ce în ce mai puţine fonduri şi implicit mai puţină motivaţie pentru anchete jurnalistice.
- Cât timp v-a luat să scrieţi primul roman şi de la ce a pornit povestea?
- Am scris „Cercul Kagan” plecând de la un articol despre Grupul Bilderberg, aşa-numitul guvern mondial din umbră. A durat şase luni să-l definitivez. În 2007, când a apărut la Editura RAO, a fost considerat de Liviu Antonesei drept «primul thriller românesc care să-şi merite pe deplin numele şi care poate sta fără complex