Festivităţile ocazionate de Ziua Drapelului Naţional au coincis, ieri, cu Ziua de Doliu Naţional impusă printr-o hotărâre de guvern pe tot teritoriul României, în memoria victimelor gravului accident rutier care s-a produs în urmă cu câteva zile în Muntenegru.
Manifestările din centrul Craiovei au început încă de marţi seară, de la ora 19.00, când garda militară a coborât drapelul de pe catargul situat în Piaţa Tricolorului, pentru a-l depune la Biserica „Sfânta Treime“. Ieri-dimineaţă, s-a desfăşurat o slujbă de sfinţire a drapelului, apoi acesta a fost readus în Piaţa Tricolorului, fiind întâmpinat cu onoruri militare de garda de onoare, compusă din două plutoane de militari ai Batalionul 20 Infanterie „Scorpionii Negri“ şi un pluton de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Craiova. Pe acordurile imnului de stat, drapelul a fost înălţat din nou pe catarg, pentru a fi imediat coborât în bernă, în semn de omagiu pentru victimele accidentului rutier de duminică, 25 iunie, din Muntenegru.
Deşi la festivităţi au luat parte președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, prefectul de Dolj, Marius Deca, administratorul public al municipiului Craiova, Gheorghe Nedelescu, alte oficialităţi civile şi militare, din program au fost eliminate alocuţiunile reprezentanţilor administraţiei, precum şi defilarea gărzii de onoare, ca urmare a impunerii Zilei de Doliu Naţional.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 410/2013, executivul a declarat ziua de 26 iunie 2013 drept Zi de Doliu Naţional pe teritoriul României. Toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale au avut obligaţia arborării drapelului României în bernă. Aceeaşi obligaţie au avut-o partidele politice, sindicatele, patronatele, instituţiile de învăţământ şi cultură, aeroporturi, gări, porturi, autogări şi puncte de trecere a frontierei, ambarcaţiunile sub pavilion românesc, dar şi persoanele f