Managerii din Romania prefera, de multe ori, sa ceara insolventa companiilor pe care le conduc fara a lua in calcul si alte posibilitati de redresare, precum restructurarea corporatista – care este un proces multidimensional.
Restructurarea corporatista ar trebui utilizata in mod frecvent pentru securizarea business-ului, ca o metoda preventiva si eventual de relansare a business-ului si nu doar atunci cand se ajunge la insolventa, actiune care cuprinde procedura de reorganizare a companiei si procedura de faliment, spun reprezentantii companiei Ghica Boutique Law Firm.
Conform unui studiu efectuat de Harvard Business School, termenul de restructurare corporatista este cunoscut in lume inca din anii '70, cand a fost aplicat cu succes in preluari, fuziuni, vanzari, divizari, split-up-uri, recapitalizari financiare si tranzactii private pentru a salva companii de renume cum sunt Toshiba, General Electric, Motorola, Lockheed Martin, IBM, LTV, Siemenes si Zenith.
Procesul de restructurare corporatista este o notiune de management corporativ pentru actul de reorganizare juridica, a dreptului de proprietate sau a structurilor operationale sau de alta natura ale unei companii ce s-a dovedit a fi o tema dificila pentru managerii companiilor din Romania, supusi nenumaratelor intemperii ale timpurilor pe care le traim.
Restructurarea presupune reproiectarea unuia sau mai multor aspecte, cum ar fi repozitionarea pe piata pentru a fi mai competitiv, supravituirea intr-un climat economic nefavorabil sau echilibrarea corporatiei pentru a se misca intr-o noua directie. Restructurarea se refera la un proces multidimensional.
De ce avem nevoie de restructurarea afacerii?
Iata cateva exemple necesare pentru a explica de ce poate avea loc si ce inseamna pentru companie: restructurarea corporatista a unei entitati