În perioada 1-10 iulie 2013, Centrul Județean pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj organizează cea de-a VIII-a ediție a Taberei de cercetare etnofolclorică „Constantin Brăiloiu”. Zona propusă pentru cercetare este Valea Gilortului, mai exact localităţile de reşedinţă şi cele componente acestora din Prigoria, Albeni, Tg-Cărbuneşti, Jupâneşti, Bărbăteşti, Săuleşti, Vladimir, Turburea.
Pe parcursul Taberei de cercetare etnofolclorică, se va urmări radiografierea elementelor de cultură populară şi cultură scrisă din zonă (obiceiuri, tradiţii, arhitectură tradiţională, artă populară, monumente istorice şi de artă, conservarea memoriei locului prin colecţii muzeale, monografii şi reviste locale, formaţii şi cercuri artistice, festivaluri, concursuri, târguri şi bâlciuri, iniţiative culturale deosebite etc.). Va fi completat un chestionar privind necesităţile şi oportunităţile culturale ale zonei, rezultatele acestuia, date care, după evaluarea finală, vor fi comunicate şi administraţiilor publice locale în vederea compatibilizării Agendei culturale proprii cu opinia comunităţii.
De asemenea, se vor face înregistrări audio şi video ale valorilor culturale existente în zonă și se vor colecţiona în regim de donaţie sau se vor împrumuta de la proprietari obiecte de artă populară specifice zonei, urmând ca în perioada 12-15 august 2013, odată cu Zilele Culturii Populare în Gorj, la sediul CJCPCT să fie deschisă cea de a III-a Expoziţie „Drumeţ prin Gorjul de odinioară”.
A doua tabără de specialitate din acest an
Tabăra de cercetare etnofolclorică „Constantin Brăiloiu” este cea de a doua tabără de specialitate organizată în acest an de CJCPCT Gorj, fiind precedată de Tabăra de artă religioasă de la Măceşu (ediţia I, 21-23 iunie 2013) şi urmată de Tabăra Internaţională de Artă din cadrul Festivalului Internaţional de Arte